Imprimeix

Consells de salut: El bruxisme

Escrit per Lda. M. Dolors Grassot París el . Publicat a Salut

El bruxisme és una activitat no funcional que consisteix en prémer o carrisquejar (rechinar) les dents de forma inconscient. Es produeix tant en estat vígil com durant el son, i és més freqüent en les dones en proporció de tres a un.

 

Tot i que els símptomes varien d’una persona a una altra, els més freqüents són:


 

-  Dolor muscular a l’articulació temporomandibular 

- Mal de cap

- Erosió dental i fins i tot trencament

 

 


Generalment la causa del bruxisme és l’excés d’estrès i l’ansietat. En certes persones funciona com una via d’escapament davant situacions estressants, permetent eliminar o rebaixar el nivell d’estrès. També és un trastorn freqüent en personalitats del tipus A, és a dir, individus enèrgics i competitius, amb certa tendència a experimentar sentiments d’ira i hostilitat.


Pel fet que es tracta d’un trastorn fonamentalment conductual, el tractament està orientat a controlar els factors desencadenants (estrès, ansietat, hostilitat...) i a minimitzar el dany a les peces dentals. Per això és aconsellable la combinació de 2 tractaments:


-  Odontològic: generalment la colocació d’una fèrula de descàrrega, feta de resina, que s’adapta a les dents impedint que entrin en contacte. 

-  Psicològic: realització d’un treball psicoterapèutic orientat a eliminar o disminuir les causes del trastorn. 

 

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar