Imprimeix

Consells de salut: Cultivem l'optimisme

Escrit per Lda. M. Dolors Grassot París el . Publicat a Salut

 

L'optimisme és un factor que afavoreix la salut mental.

Tot i que dóna la impressió que l'optimisme o el pessimisme són característiques innates de la persona, com quaselvol altra capacitat humana es poden aprendre i entrenar.

 Per tal de cultivar l'optimisme us proposem els següents consells:

   

1. ES POT "DECIDIR" SER OPTIMISTA.

No neixem sent optimistes o pessimistes, sinó que aprenem a observar el món de forma positiva o negativa durant la infància. Com tot aprenentatge, es pot decidir potenciar-lo si ens porta cap allà on volem o contrarrestar-lo si ens porta en sentit contrari al que voldríem.

 2. TINGUEM PRESENTS ELS NOSTRES TRIOMFS

Tots en tenim, sigui en l'àrea escolar, laboral, personal, esportiva... Les persones, quan assolim alguna meta que ens havíem proposat, tenim tendència a plantejar-nos-en una altra de més complexa. Aquesta és una qualitat humana meravellosa, causant dels grans assoliments de la raça humana. Però això no ens ha d'impedir d'aturar-nos un moment a assaborir cadascún dels nostres triomfs.

 3. MIREM LA PART POSITIVA, NO LA NEGATIVA

Tot el que ens passa, per dolorós que sigui, té una part positiva. Cada experiència negativa ens ajuda a créixer com a persones, ens ajuda a aprendre coses noves sobre els altres i sobre nosaltres mateixos, i ens demostra la nostra capacitat de superar qualsevol tipus d'infortuni.

 4. EXPRESSEM COSES POSITIVES ALS ALTRES

Això no només fa sentir millor a les persones que ens envolten sinó també a nosaltres mateixos, i crea un cllima positiu que repercuteix en benefici de tots.

 5. TINGUEM EN COMPTE QUE LA VIDA ÉS PLENA D'OPORTUNITATS

Les persones optimistes mai obliden que la vida ofereix tota mena d'oportunitats a qui vulgui aprofitar-les. Encara que de vegades sentim que ens trobem en un carrer sense sortida, sovint només cal aixecar el cap i mirar al nostre voltant per descobrir aquella oportunitat que ens ajudarà a tirar endavant.

 6. VIVIM EL PRESENT

El passat no es pot canviar i el futur és incert. De vegades ens recreem en males experiències passades o ens amoïnem per problemes futurs que ni tan sols podem saber si realment arribaran a passar. Tot això ens treu un munt d'energia que podríem utilitzar de forma més positiva en el nostre present: lluitar per assolir les nostres metes, disfrutar dels nostres petits triomfs, compartir temps amb les persones estimades, ajudar els amics...

 

Mariló Grassot Paris

Psicòloga

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar