Imprimeix

Jocs: Joc d'enginy

Escrit per Lda. M. Dolors Grassot París el . Publicat a Jocs

Us proposem el següent problema:

 

Un home empeny el seu cotxe fins arribar davant d’un hotel. En aquest moment, comprèn que s’ha arruïnat. Com s’explica aquesta situació?

 

Penseu-hi una mica...

 

 

 

Solució: L’home empeny el seu cotxe fins aturar-lo davant d’un hotel perquè està jugant al Monopoly.

Tots els que algun cop hem jugat al Monopoly, en el moment que llegim quina és la solució, aquesta ens resulta ben evident. Per què, doncs, ens costa tant trobar la solució a aquest problema?

La nostra ment és capaç d’assimilar una quantitat ingent d’informació. Aquest fet, que és indubtablement positiu, ens podria complicar molt la vida si cada decisió que prenem (des de travessar el carrer fins decidir què farem el cap de setmana) impliqués haver de lidiar amb tota aquesta informació que tenim al cap. Això la ment ho resol prioritzant la informació amb què estem més familiaritzats per a cada circumstància, perquè és la que realment ens serà més útil. Quan llegim el problema, imaginem una persona real, un cotxe real i un hotel real, perquè és el tipus d’informació amb què estem més familiaritzats.

Per veure més clar aquest fenomen, podríeu plantejar aquest problema a un amic i li proposeu que us vagi fent preguntes que puguin ser contestades amb un , un no, o un no és important, fins que trobi la solució. Generalment, l’amic es concentra en les característiques del cotxe, i amb molta dificultat acaba descobrint que es tracta d’un cotxe de joguina. Tot i aquest descobriment, la ment del vostre amic segueix prioritzant la informació que li és més familiar, i segueix imaginant un hotel de mida real. La conclusió que l’hotel també és de joguina rarament es fa de manera immediata, i l'amic intentarà entendre què fa un senyor aturant un cotxe de joguina davant d'un hotel. Quan finalment es revela que l’hotel també és de joguina, es produeix un canvi d’escala abrupte en l’imaginari del que pregunta. Amb aquest canvi d’escala, tot es comprimeix fins arribar a la solució: el carrer i la ruïna també són de joguina: l’home del problema està jugant al Monopoly.

 

 

 

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar