Imprimeix

Jocs: Lletres i colors

Escrit per Mariló Grassot el . Publicat a Jocs

Tot seguit hi ha dues columnes de paraules escrites en diferents colors. El joc consisteix en anomenar en veu alta el color en que està escrita cada paraula, primer una columna i després l'altra. Compte, no es tracta de llegir la paraula, sinó d'anomenar en quin color s'ha escrit:

 

VERD

VERMELL

BLAU

VERD

GROC

VERMELL

VERD

BLAU

GROC

VERMELL

BLAU

GROC

 

 

GROC

BLAU

VERD

VERMELL

VERD

GROC

BLAU

VERMELL

VERD

GROC

VERD

VERMELL

 

Amb quina columna heu trigat més? Segur que heu tingut més dificultats i heu emprat més temps amb la segona columna que amb la primera. Aquest fenomen s'anomena Efecte Stroop, pel seu descobridor, John Ridley Stroop.

 

Es produeix quan en una tasca hi ha implicats dos processos cognitius diferents: un d'automàtic i un altre de controlat. La lectura d'una paraula quan se'ns presenta és un procés automàtic (ho fem sense pensar), en canvi, la identificació del color de la tinta amb la qual està escrita aquesta paraula és un procés controlat (ho hem de fer voluntàriament). En realitat, no podem evitar la lectura de la paraula, que es duu a terme sense el nostre control voluntari, de manera que en els assajos en els quals la paraula i el color de la tinta són contradictoris entre si es produeix una competició entre ambdues informacions, la qual cosa provoca que triguem més a respondre. Curiós, no?

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar